Više nikada nećete koristiti sušač za ruke kada vidite šta još iz njih izlazi uz topao vazduh

Možda mislite da je korišćenje sušača za ruke u tržnim centrima i restoranima znatno bolje po okolinu i higijenskiji način da osušite ruke, griješite.

Najnovije istraživanje otkrilo je uznemirujuću istinu da korišćenjem sušača za ruke širite ljudske bakterije iz fekalija na sve strane, pa i na sebe. Stručnjaci sa Kontekita univerziteta nedavno su odlučili da ispitaju do koje mere sušači za ruke raspršuju ove bakterije kada ih koristimo.

Svi znamo da je potpno normalno da spustimo dasku na WC šolji kada smo u kupatilu. Međutim, u pitanju je i osnovna ljudska higijena.

Kada pustimo vodu sa podignutom daskom, mikroskopske čestice iz našeg izmeta mogu da budu pogurane u vazduh. Ali to nije najgore.

Te čestice mogu da budu usisane od strane usšača za ruke i ponovo izbačene na nas kroz topli vazduh.

A kako bi utvrdio koliko je sve ovo opasno, tim istraživača sa Konetikat univerziteta ispitao je sušače za ruke u muškim i ženskim toaletima.

Oni su koristili posebne “tanjire” umjesto ruku i otkrili da su tanjiri nakon samo 30 sekundi sakupili između 18 i 60 kolonija bakterija, dok su tanjiri postavljeni na drugim mjestima u toaletu na sakupili između 15 i 20 kolonija bakterija.

Rezultati nisu bili ništa bolji kada su testirani sušači za ruke opremljeni posebnim filterima.

Izvor: telegraf.rs

Pogledaj ovo...