Ova “dvojka” skuplja je od mnogih “sedmica”, evo i zašto (VIDEO)

Prve dvije generacije tog automobila proizvođene su u fabrici TAS, u Vogošći kraj Sarajeva

Ne treba mnogo trošiti riječi da bi se došlo do zaključka da je Volkswagenov Golf bio i ostao jedan od najpopularnijih automobila na prostorima bivše Jugoslavije, gdje ima duboko ukorijenjen kultni status.

Prve dvije generacije tog automobila proizvođene su u fabrici TAS, u Vogošći kraj Sarajeva, u periodu od 1976. do 1992. godine. Brojni Golfovi i danas krstare ulicama Ex-Yu gradova, od kojih dobar broj pripada drugoj generaciji proizvedenoj u TAS-u.

Holandska komapnija E&R Classics, koja se bavi restauracijom i prodajom prodajom starijih i novijih klasničnih automobila (oldtajmera i jangtajmera), prije nekog vremena je oglasila prodaju jedne fenomenalno očuvane “dvojke” GTI proizvedene 1988. godine. Ovog 32-ogodišnjaka u odličnoj formi pokreće motor od 1,8 litara sa 137 konjskih snaga, koji je 2017. godine imao “generalku”. Tada je i cijeli automobil, u mjeru u kojoj je to bilo potrebno, restauriran, i doveden u perfektno stanje.

Ovaj Golf je od tada prešao još oko 500 kilometara, dok nije dovezen u salon. Ono što je, kod njega i najzanimljivije svakako je cijena. A ona za ovaj GTI iznosi 19.950 evra, što baš i nije jeftino… Ipak, treba imati u vidu da automobili stariji od tri decenije dobijaju status oldtajmera, pa se i njihove cijene formiraju u skladu sa tim.

Poređenja radi, po sličnoj ili nešto malo nižoj cijeni prodaje se još uvijek aktuelni modeli Golfa “sedmice” sa nekim od nižih paketa opreme.

(fokus.ba)

Pogledaj ovo...