Niste uopšte mogli znati šta znače linije koje se pojave kada dođe do prekida TV programa!

PRIJE STE ČEŠĆE IMALI PRILIKU DA VIDITE NA TV PROGRAMIMA, KADA DOĐE DO PREKIDA RADA OVE STANICE, NAJPRIJE SE MOŽE ČUTI PIŠTANJE, A UBRZO BI SE POJAVILE I RAZNORAZNE LINIJE, PRAVUGAONICI KAO I KVADRATI RAZLIČITIH BOJA I DIMENZIJA. OVO NAS JE UŽASO NERVIRALO, ALI NISMO MOGLI DA GA UKLONIMO.

Možete li se prisjetiti tih stvari!? Jeste li ikada razmišljali o tome šta bi to moglo značiti i zbog čega se zapravo pojavljuju!?

Test šablon, kako smo mi to nazvali, mogli smo da vidimo tako što bi se pjavio krug unutar kojeg se nalazi mnogo kvadrata  i pravugaonika, koji su obojeni raznim bojama, s ve to je bilo praćeno i sa jednoličnim pištanjem.

Ovaj test signal, pojavljivao bi se kada dođe do prestanka emitovanja određenog TV programa. Pojavljivalo bi se na početku ili na samom kraju programa, a na nekim stanicama se dešavalo da umjesto pištanja puste određenu muziku.

Od kako su počele da se pojavljuju televizijski programi i stanice, počelo je da se i primjenjuju ovakvi test šabloni.

Na početku je kamera bila uperena na određenu tačku i to je predstavljaolo stvarne kartice, dok se danas uglavnom primjenjuju generatori za test signal,  za koje nije potrebno da bude prisustvo kamere.

U šarama su prisutne test karte, koje su gledaoci mogli da podesena svojim uređajima.

Finn Hendil je bio prvi koji je osmislio test kartu, koja je trenutno jedna od najpoznatijih kartu na cijelom svijetu.

(abportal.info)

You may also like...