Najbolji načini za čišćenje čupavog tepiha kod kuće

Čupavi tepisi se sve više vraćaju u modu i postali su sastavni dio gotovo svih domova. Najčešće ih možete vidjeti u dnevnim boravcima, ali i hodnicima, te nešto manje u spavaćim sobama i kupatilima. Ovakva vrsta tepiha dobro se uklapa i u klasične, retro, ali i moderne, minimalističke interijere. Riječ je o detalju koji ima veliku moć u interijeru i može ga posve izmijeniti, dati mu novi štih, osvježiti ga. Osim praktične funkcije utopljavanja prostora i zaštite podnih obloga, svaki tepih je istovremeno i ukras interijera. Kako bi potpuno došao do izražaja, nemojte kupovati čupavac koji ćete podvlačiti pod namještaj, puni efekt postići ćete ako se ovakva vrsta tepiha vidi u cjelosti.

Dobro je znati da su sintetički čupavi tepisi napravljeni najčešće od antistatičkih i antibakterijskih vlakana što ih čini jednostavnim za održavanje i čišćenje jer ne privlače prašinu a usto su i ‘zdraviji’. Uz redovno usisavanje, potrebno je povremeno čišćenje, koje možete obaviti i sami kod kuće. Naravno, najbolje je odnijeti ga u servis za čišćenje, ali ako niste u financijskoj mogućnosti, učinite to sami.

Idealno bi bilo da ga prije bilo kakvog čišćenja istresete, ali to si mogu priuštiti samo oni koji imaju dvorište. Iako, dobar dio starijih zgrada u dvorištu ima i metalnu šipku za istresanje tepiha. Ako imate čupavi tepih od sintetičkih vlakana, možete ga prati kako želite na suho, pomoću rastvora ili šmrka vode. U ovom posljednjem slučaju pazite da ga dobro isperete jer će se na tepih u tom slučaju lijepiti više prljavštine.

Izvor:  azra.ba

You may also like...