Mladunci stari 10-ak dana: Kamera snimila rijedak prizor snježnih leoparda

Kamera je snimila rijedak prizor dvoje mladunaca snježnog leoparda i njihove majke u tibetanskoj autonomnoj prefekturi Yushu u kineskoj pokrajini Qinghai na sjeverozapadu zemlje.

Mladunci stari oko 10 dana tek uče da hodaju, izvještava Xinhua. Snježni leopardi žive u visokim planinama centralne Azije, Himalaja, Hindu Kushu, Pamiru, Kunlunu Tyan Shanu, Altaju i susjednim planinskim lancima.

Brojčano stanje snježnih leoparda je zabrinjavajuće. Jedan od razloga je prelijepo bijelo krzno, ali i visoka cijena koju se može postići prodajući ga za potrebe tradicionalne kineske medicine. Pored toga progoni ga se i jer ponekad ubije neku domaću životinju.

U svim zemljama u kojima živi je zaštićena vrsta, no krivolov ga i dalje ugrožava. Pored toga, i lov na njihov prirodni plijen je ozbiljan problem za ovu veliku mačku. Postao je vrlo rijedak u velikim dijelovima područja koja nastanjuje.

Procjenjuje se da još samo ukupno između 4.500 i 7.500 jedinki živi u divljini na površini od oko gotovo dva miliona kvadratnih kilometara.

(Fena)

You may also like...