VOZAČI, SPREMAJTE NOVČANIKE: Vlasnici vozila starijih od 15 godina dvaput godišnje na tehnički pregled, ali to nije sve!

Vlasnici vozila starijih od 15 godina, ako narodni poslanici usvoje nove izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, uskoro će morati dva puta godišnje da posete liniju tehničkog pregleda.

Foto: Tanjug

– Sve vlasnike vozila nateraćemo da jednom godišnje svoje vozilo dovedu u ispravno stanje, a vlasnici vozila koja su starija od 15 godina to će morati da čine dva puta godišnje – rekao je načenik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov.

On je naveo i da je prosečna starost vozila u Srbiji 16 godina i tehnička ispravnost je jedna od najbitnijih karika u ukupnoj bezbednosti saobraćaja na našim putevima.

On je rekao da postupak tehničkog pregleda u Srbiji do sada nije bio na visokom nivou ali, kako kaže, sa izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja otvoriće se i uslovi da se primeni novi sistem tehničkih pregleda.

Trenutne cene tehničkih pregleda u Srbiji za vozila B kategorije se kreću od 800 do 2.400 dinara, mada je neretko ova “usluga” besplatna ako se vozilo osigura u jednoj od osiguravajućih kuća sa kojima linije za proveru tehničke ispravnosti imaju ugovor.

– Neispravnost vozila u saobraćajnim nesrećama, prema statistici, učesvuje sa 2,5 odsto, ali to nije pravi pokazatelj tehničke ispravnosti vozila u Srbiji – rekao je Arsov.

(Izvor: srbijadanas.com)

You may also like...