Pogledajte ovo: Jedan krompir je dovoljan da vam osvjetli sobu mjesec dana (VIDEO)

Istraživači su otkrili da krompir kuhan 8 minuta može stvoriti bateriju koja proizvodi 10 puta više snage od sirovog!

Haim Rabinovitch, profesor nauke i agrikulture, i njegov tim otkrili su da korištenjem jedinica napravljenih od četvrtine kriške krompira koja se nalazi između bakrene katode i cinkove anode spojene žicom, mogu osvejtljavati sobu LED svjetlima čak do 40 dana.Krompir bi mogao da pruži električnu energiju za ličnu elektroniku za desetinu troška tipične AA baterije.

Zamislite samo sve mogućnosti i prilike koje bi sa ovim otkrićem imali ljudi u nerazvijenim i zabačenim djelovima svijeta.

– Krompiri su izabrani zbog mogućnosti njihovog rasta gotovo svuda, uključujući tropsku i subtropsku klimu – rekao je Rabinovitch.

– To je svetski najobilniji usjev – dodao je.I dok sam krompir nije izvor energije, on pomaže da se sprovede elektricitet delujući kao most između svih metala, omogućavajući elektronima da se slobodno kreću preko žice, stvarajući elektricitet.

Osim što obilno rodi, krompir je odabran zbog čvrstog skrobnog tkiva, koje mu omogućava da bude uskladišten mjesecima bez privlačenja insekata.

Izvor: inboks.net

You may also like...