Ako primjetite ovu stvar na sudoperi, ODMAH je mijenjajte: U suprotnom rizikujete da se razbolite

Svakome smeta prizor prljave sudopere, pa se većina nas trudi da ona u svakom trenutku blista. Međutim, koliko god vremena i truda ulagali u čistoću sudopere, ona i dalje ostaje rasadnik bolesti, a među njima se izdvaja jedna posebno opasna!

Sudopere od nerđajućeg čelika su posebno problematične jer, kažu stručnjaci, dramatično povećavaju rizik od oboljevanja od legionarske bolesti. Rizik je veći kod ovog tipa sudopera jer se vremenom završni sloj kojim su premazane raspada, i stvara se idealno stanište za bakterije koje prenose legionarsku bolest.

ŠTA JE LEGIONARSKA BOLEST?

Nju izazivaju bakterije roda legionela, i uglavnom se odražavaju na pluća, mada ponekad mogu da izazovu i infekcije drugih tkiva.

Bolest počinje postepeno, a prvi simptomi su malaksalost, blago povišena temperatura i gubitak apetita. Potom kreću izražen umor, ukočenost mišića, kašalj (može da se desi da bude i neproduktivan ali i sa krvavim ispljuvkom). Kada bolest pređe u krajnju fazu, javljaju se konfuzija, otupjelost i fokalni neurološki ispadi.

Kako kaži stričnjaci, važno je da ne dozvolite ni najmanji znak rđe na bilo kojoj posudi od nerđajućeg čelika, jer se time mnogostruko uvećava rizik od oboljenja, a pored toga važno je i održavanje redovne higijene.

Izvor: zena.blic.rs

You may also like...